Wednesday, February 27, 2013

Thailand: Krabi

Assalamualaikum..

Syukur kehadrat ilahi, dengan rahmat dan kurnianya, dapatlah kite berjumpe lagi.. (skema,ahak!)

ni nk sambung pasal trip aku g thailand aritu lah, hehe..

aku g krabi ni dari hatyai, pagi2 lagi pas bekfes roti canai kat restoran dekat ngan hotel..aku tunggu minibus tu kat kedai aku beli tiket tu lah...minibus tu bg aku agak kecik gak la atau bole diketegorikan sebagai van kalu kat malaysia nih..bole sumbat bape org je, pastu dengan backpack n luggage nye lagi..mmg sardin..dari hatyai g krabi makan mase dalam 4 jam je..tp minibus yang aku naik ni die berenti kat mne ntah, nk kate pekan krabi pun aku x tau..yang x leh blah, die berenti tu sebab nk offer pakej2 la kat pelancong kononnye..aku nasihatkan jgan la amik, mahal ok..satu lagi yang x bole blah, aku booking hotel dekat2 dengan pantai Aonang, sebab minibus tu berenti ntah kat mne jd aku terpakse bayar lagi suh diorng anta kat aonang..ade je pelancong lain yg nk g aonang gak..nape la x bgtau awal2 bole beli tiket g aonang terus~~~ dh kne tmbah duit lg, dh la mahal,adeeehh~~~


the minibus @ van

Aku pilih hotel dekat aonang ni sebab dr yang aku bace blog2 org yang dh pegi tu..mmg kebnyakan stay kat sane, makanan senang dapat, n kalu nk cr pakej2 tour tu bnyk je kat tepi2 pantai tu,murah2 plak tu..satu g nasihat aku, kalu korang nk g sini sila pilih tarikh yang sesuai, sebab kat sini ade musim2 die, kalu musim rmai pelancong mmg akan mahal gile la sume bende..mse aku g ni, tgh musim x de orang, harga hotel pun murah je dan sngt puas hati..aku pilih hotel The Dream Garden, selesa n murah, rm50 je satu malam, berbaloi2..



the hotel
hotel yang aku tiggl ni betul2 depan Mcd, selain Mcd ade la warung tepi2 jalan yang jual mkn goreng2, yang penting halal, so jgn risau..mcd kat sini x halal, ade jual bege pork, jd aku berani beli air je la kat situ..tp ade je org m'sia kite ni, melayu, elok je g beli bege, kaunter sebelah aku je pun..malas nk komen panjang la pasal tu, dh terang lg bersuluh kot..

aku smpai sane dalam tengahari gak la..so, smpai hotel rehat2 je dulu..petang tu baru aku jalan2 tepi pntai cari makan n cari pakej yang nk dibuat sepanjang aku kat krabi tu lah..mse aku g tu, cuace agak mendung sket, berangin..lepas makan aku jalan2 tepi pantai lagi sambil makan pancake cmpur ngan pisang cmpur nutella sket, best~




muke lapa!



ni bus stop die, comel kn?

the Aonang Beach, ombak besar sket mase ni..

lempeng pisang n nutella,best kot!




makan lempeng pisang tepi pantai

pastu aku beli pakej g James Bond Island untk hari ke dua aku kat krabi tu. dlam pakej ni ade g James bond island tu la yg utamanya, pastu pegi kat kampung air, pastu g kat satu temple ni, last sekali g mndi air terjun~~tp jap je n air terjun die x best sngt pun, huhuhu...




upon arrival 



the rock yang menjadi landmark kat James bond Island




ekceli, bagi aku kat pulau ni x de pape pun yang menarik sangt, just ade batu besa tu je la, yang boleh jadi name James Bond Island tu pun sebab dulu2 ade satu muvi James Bond belakon kat pulau ni, berlatar belakangkan batu tersebut la, sebab tu batu tu femes..pastu ade gua sket..ade kedai2 jual ole2..tu je la..ktrng duk kat pulau ni x lame pun, dlm stgh jam cmtu je untuk begambar je..untk pakej ni kitorang g satu van, kebetulan la ade jugak 2 org malaysia dtg bercuti gak..sorang tu ngan laki die, tp laki die bukan malaysian..yang lagi dua, bos n pekerja dia saje2 dtg bercuti..pastu ade lg 2 pasangan omputih ni..

lepas g pulau tu, ade diantara kami ni ambil pakej berkayak, aku tak ambik la..so diorng antar dulu yang x amik pakej kayak tu kat satu bot besar, kat situ leh la nk rehat2 jap..diorng kayak pun x lame..lepas dh siap sume, naik bot balik ktorng menuju ke kampung air plak, untuk mkn tenghari n jalan2 sket kat situ..pastu, g kat satu temple ni, last sekali g air terjun, mndi jap, pastu balik~ bape banyak 'pastu' pun aku x tau la, haha ;p


bot tempah persinggahan

mereka2 yang berkayak

the kampung air

makan dulu~

pastu baru leh shopping, haha ;p

luar tokong, banyak monyet, jage2!

dalam tokong

ayaq terejun

we'r malaysian,hehe

untk hari ke 3 aku beli pakej g water rafting kat sungai, pastu g safari, naik gajah n ade petunjukan sket, pastu aku try naik kete kecik tu, ape namenye aku pun dh lupe, harap maklum, haha..tp mmg seronok la, yang penting setiap pakej sekali dengan makanan dan jgn risau sume makanan adalah halal..maaf, gmbr yang aku naik gajah, aku tgh rafting dlam sungai n gmbr naik kete tu x de dlam kamera aku, kamera adalah tidak dibenarkan semase aktiviti tersebut dijalankan atas tujuan keselamatan kamera tersebut juga...namun ade jurukamera yang akan tngkap gmbr korng, tp kene bayo le~~ gambo ti kat umah, so tak leh nk tunjuk kat korang lah,huuu,sowi...


sungai tempat rafting, ni sebelum acara, air tenang g..mase tgh rafting mcm tsunami air die, tp best!




aku ade g jugak pasar malam krabi, naik teksi bole tahan gak la harga die, tuk tuk pun bnyk je kat tepi pantai tu..tp bg aku lebih kurang je dengan harga teksi yang aku naik, ekceli bukan teksi la, lebih kepada prebet sapu, kete besa kot, honda ke toyata ke ape ntah, lupe dh..tp selesa la, nk banding ngan tuk tuk yang x de tingkap tuh kn..sampai kat pekan krabi tu, ade satu temple kat atas bukit, sngt lah cntik lanskap die..


Bandar Krabi, pasar malam lintas jalan je..
tokong kat atas bukit

dalam, diorng tgh smyang kot




esoknye pagi2 lagi aku tunggu minibus datang amik kat hotel nk g phuket plak, yang tu aku cite lain kali la plak ek..

gambar last, sunset kat Aonang, subhanallah! :)




till then, bubye!

1 comments:

fikhri aziz said...
This comment has been removed by the author.

Post a Comment