Thursday, December 15, 2011

55. I'm a NOOB =)


Assalamualikum~

Tanggal 11/12/11 aritu, ditengah kesibukan dan kepeningan saye sebagai seorang tahun akhir..saye telah diberi peluang untuk menjadi seorang talent untuk satu sesi fotograpi dibawah kelab fotografi unimap =) *ayat skema, hehe =p~

siyesly, sungguh saye tak sangke sy leh join jd talent gak..segalanya bermula bile sy tenampak CEO kelab tu nk ajak g outing, then sy pun dengan innocentnye pun g la like status tu, then dengan tak semena2 CEO kelab tu tanye sy nk jd talent ke tak?wah~bagaikan orang mengantuk disorong bantal la~hehe..dah bende yang kite suke, dan orang dh ofer, kenape perlu tolak?kan?

so, ari yang dimaksudkan tu sy dh kne bngun kul 6 untuk besiap mekap bagai.. malam tu tak leh tido kot~haha..bukan sebb xcited ok, sbb ari sbelum tu sy dh berhibernate setengah ari! sebbkan penat bt FYP dan ABC (paham2 je la) so sy dh tido kul 8 mlm pastu kul 10 esoknye baru bangun~amikau!haha!! kul 7 lebih bekumpul kat kolej kg. wai, dah ckup lengkap sume orang so kitorang pun betolaklah~~

lokasi outing kitorang kat ladang tebu, chuping, pastu gua kelam..sangat la cantik tempatnye..photographer ade 8 orang sumenye dan talent 3 orng termasuk saye..dan sesungguhnye saye tak kenal pun meraka2 itu kecuali sorang talent ni je, Ezmaliza, kenal mase main kayak dulu, tu pun tak penah sembang2 ngan die..so, mule2 tu rase awkward la jugak sbb berada dikalangan orang2 yang kite tak kenal..nk senyum depan kamera pun susah,huhu..tp lame2 bru la selesa sket ngan diorng..=)

banyak bende baru yg sy belajar dr outing kali ni, tentang dunia photograpi ni la, terms2 yg digunakan..yang paling penting, CEO sendiri yg ajar sy ni, die suh selalu SENYUM dan CARI MUKE CONFIDENT~hehe..bagi saye, ape yg sy belajr dr outing ni bukan setakat untuk mse tu je, untuk kehidupan seharian sy pun sy kne bt cmtu gak, kn?selain tu dapt kawan2 baru =)

 
mase outing ni, ade 2 perkara lucu yang sy boleh tgelak sorang2 bile teringat balik, hehe..petame, mase berenti g toilet kat stesen minyk, saye TERKUNCI DALAM TANDAS!huhu..ade budak kecik ni kunci dr luar, jahat!kalu dapat tu rase nk cubit2 je tngan tu..nasib baik ade kwn tu tolong bukakkan, kalu tak?aigooo~huhu...satu lg, mse tgh shoot kat gua kelam, ekceli bukn dalam gua pun, kat sungai kat luar2 tu je..ari tu ari minggu, so ramai la budak2 yg dtg mndi sungai ngan family, so nk dijadikan cite, ade la budak ni g tanye saye.."kak ni artis ke??''saye terkesima seketika,hanya mampu gelak je mase tu, haha!! innocent betul budak tu, hehe =)

so, here goes the pictures.....

Lokasi outing : Ladang tebu, Chuping

Behind the scene =)


The awesome photographers =D





KAMI =)))

ok,babai~

salam ^^

Sunday, November 27, 2011

54. Heh? =_=''

Assalamualaikum~~~

lamenye tak post entry~ sori ye kawan2, sy bz ngan blablablabla~~~LAME!!!!!

selalu sngt jumpe entry yang intro die cm ayat diatas nih~i used to do that oso, long time ago~ but then, i realize that there's no need to be sowi pun~hehe.. =p

dlu mase mule2 bt blog ni, bile tgk orang2 yang glamer melalui blog diorang, contohnye maria elena ke yuyu zulaikha ke ben ashari ke (pon boley~~)..perasaaan nk jadi glemer gak sangat lah membuak2 waktu tu, huh! so, saye pun selalu la blogwoking~masuk kontest tu,kontest ni~ segmen tu segmen ni~but, at the end of the day, nothing happen.. tp bile dipikir2kan balik, untuk ape saye mengejar glemer2 tu??hmmm~saye pun tak tau sbenarnye, hehe..

nape saye ckap pasal ni tb?sbb sy nmpak budak2 mude zaman skrng ni, sngatlah fanatik mengejar glemer, mcm saye dlu..post gambr comey2~kiut miut muncung itik, mate bulat pakai lense korea, then letak caption ' i love my self' , i'm limited edition, blablabla~ pastu post kat fb, suh org ramai2 like, ramai2 puji..pastu bile orng kate die comey or cantik die akan kate ''ala~saye tak shomel pun, biasye2 ajeee'' haha!!..

satu lagi, add kawan ramai2, sampai  4 5 6 ribu, pastu penuh bukak account fb satu lagi...heh?glemer ke mencari publisiti murahan?? TEPUK DADA, TANYE HATI, ok?

babai, salam..

 

Friday, November 18, 2011

53. (^____^)V

Assalamualaikum...

Yesterday, one of my tiny little small dream has come true,hehe.. =) 

Ingat tak post saye pasal kecewa tu?haaa~sebenonye aritu saye kecewa sbb impian kecik saye ni tepakse dikensel last minute sebab kan cuace..mula2 saye ingatkan dah takde peluang dah, tak sangka orang tu masih berminat nak teruskan lagi.. =)


kisahnye bermula bile saye ternampak 'peluang' tu kat facebook, and i said to my self, why not kan?hehe..so saye pun mintak kebenaran si die dulu, dan die bg green light!! yeay~!! \(^0^)/


impian kecik saye tu ialah ;

*

*

*
*

*

*










tapi, jangan salah anggap ye~impian saye ni bukan untuk menglamerkan diri..TIDAK same sekali...saye cume cube untuk merebut peluang yang ade depan mate dan buat ape yang saye suke, tak salah kan???
ok,babai~
salam.. ^^

Tuesday, November 8, 2011

52. Drivers,please do have some manners.....

Assalamualaikum...

Saye bukanlah pemandu yang sangat cekap, tapi saye tak kan buat ape yang saye tak suke orang lain buat bile saye memandu,contohnye :-

1) Memandu memb___i buta, bajet macam ko tengah lawan lumbe kete kat litar sepang tuh, pastu kat traffic light depan sket jumpe gak ko lagi ;

2) Paking suke ati ko je, tak pikir orang lain, asal kan ko lepas paking dah la, biar orang lain tersangkut sebab ko pun ;

3) Mencelah masuk barisan, padahal orang lain dah beratur bukan main lame lagi, tb2 ko datang potong barisan..same gak macam ko potong barisan kat kantin sekolah, ko rase orang belakang ko suke ke? ;

4) Bajet macam drifter tengah bt stunt nk masuk simpang tak bagi signal, ko main masuk je, kona baring gitu ;


5) dan lain-lain..

bile ade yang bt cam yang saye listkan kat atas ni, rase macam nk nyanyi lagu avril je..

"Hey hey, you you, i don't like your manner!''


sekian, time kasih..







Saturday, October 29, 2011

51. Sekali lagi...

Hmmmppp~

SEKALI LAGI aku kecewa~~


 

50. Jangan!

Salam~

Sesungguhnye saye sedang kecewe sekarang~ T_T

so, sebagai pengajarannye, JANGAN MENGHARAP SANGAT!!!!!!

ok, bye....

Thursday, October 27, 2011

49. Statistics for engineers and life..

Assalamualaikum..

So, my hectic, busy, pening, and blablabla~ student life bejalan macam biase..dengan projek yang belambak, final year project (FYP), design..saya dengan lemah gemalainye melangkah ke kelas statistic,yang dulunye agak membosankan sebab lecturer tu dh berumor dan kurang bertenaga mase mengajar.... tp bukan bemakne sy tak suke lecturer tu, belaja tetap belaja ok? ^^,

minggu ni msuk chapter baru dan lecturer yang baru, dan saya suke cara lecturer tu kaitkan statistic dengan kehidupan..lecturer tu suke bg contoh tentang perempuan, sbb die kate die suke tengok pmpuan cantik (biase la laki, hehe =p) dan die juga ade 6 orang anak perempuan..well~saya tak rase die sorang yang 'gatal' atau wat so ever yang orng lain dalam kelas tu pkir, sbb sy ade dengar suara2 halus like 'eeeewwwww~~~'..tp, biarkan je lah mereka dengan dunia mereka,kn?


so, here goes an example :




ok, ni adelah rumus "Simple Linear Regression Model''..lihat yang hujung sekali, yang ''Random Error term'' tu..lecturer tu kate, ianya sama macam dalam hidup kite, kite sume melakukan kesilapan..dan random error ni la yang menentukan sesuatu relationship tu perfect atau tidak..bukankan kate2 itu sangatlah AWESOME!!hehe..


satu lagi contoh pasal 'Correlation'..die kate, kalau nak tau hubungan antara bf and gf ni kire correlation die, kalau menghampiri 0, tinggalkan bf/gf tu dan kalau menghampiri 1, setialah!haha..tapi malangnye saya tak bape reti nk kire cmne, hihi =p~

anyway, im looking forward to be in his class again next week, hehe..
babai~
Assalamualaikum..... (^_^)V

Thursday, September 15, 2011

48. BlabLaBlA............................

Assalamualaikum....blablablablalalalalababalabaaalalalababbababalalalallalalalallablablabalabalabalababblbabalbablablablablablablablablabalbalalllalalalalalallbablababaaaaaaalaaaaaaa.......

HEHEHEEE~ =B mesti korang pelik kan?ape la si sara eryna ni tengah meroyan ni?ish3..well~ actually i have somethings in my mind, facebook pun tiap2 ari tanye soalan ni,but i cant voice it out..sebab saye punye slogan yg lebih kurang same macam PM kite.. iaitu "HATI ORANG DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN", hihi =p..dan saye sangt pasti, orang tak akan suke bile saye menunjukkan perasaan sebenar saye..tp ini adalah pendapat masing2, sesetengah orang jenis tak kisah, orang nk terase ke hape ke, LANTAK KORANG LAH!..tp sebenarnye tak boleh la cmtu,sebab kite hidup ni bermasyarakat, haruslah sentiase bersatu padu, kan SATU MALAYSIA?hehe..

ok, sambung meroyan, ape yg saye royan kn?biar saye dan ALLAH saje yg tau (^_^)

blabalabalabalablablablbalabalalalalalalalala~

Monday, September 12, 2011

47. The tower of dreamers...

A thousands years ago, the only people on earth were monkeys, and they said...
'' we’ll never walk, we’ll never use tools, we’ll never talk''
And then, one monkey said..
''ooyeah? Well I’m talking right now!''
that monkey was a dreamer........

Fast-forward five hundred years, The Wright Brothers decided make themselves a flying machine.. 
''u fools! u idiot! What your problem?'' everyone shouted..''that will never work, because plywood more weighed than air!''
the two brother responded.. '' no it doesn’t''
the Wright Brother was a dreamer......

Vincent Van Gogh,everyone told him..
''u have a one ear, u cannot be an artis''..and he said..
''i can’t hear u''..
he was a dreamer.....

HEY U! i'm a dreamer to ok? ^^ 


Wednesday, September 7, 2011

46. Spontaneous Thursday #1

 '' Sesungguhnye aku kene belajar diam bile marah ''

Tuesday, September 6, 2011

45. Wordless Wednesday #2


='(

Tuesday, August 23, 2011

44. ''stressed is desserts''

Assalamualaikum~

yep2..stressed is desserts if we spelled it backwards..AWESOME kn?hehe..

yela..pas kite makan, kadang2 ade desserts kn?macam eskrem ke, kek ke ape ke..pemanis mulut la katekan~

so kalau dalam konteks kehidupan, stressed ni kadang2 boleh datang tanpa diundang sebagai 'pemanis' bagi kehidupan kite..

dalam hidup ni, kalau hepi je memanjang pun tak boleh gak, dan memang tak kan ade sape atas dunia ni yang tak merasai stressed ni kn?

oh!tinggal lagi bape ari nk raye ek?langsir pun tak siap jhit lagi ni, huhu..stressed!!

oh!sodapnyooooo~~


Wednesday, August 17, 2011

43. Isu halal..

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK BABI

> 1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
...> 2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
> 3. Ajinomoto ( Thailand )
...> 4. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
> 5. Semua tauhu buatan Orang Cina
> 6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
> 7. Sabun FAB berbuku
> 8. Lobak Jeruk
> 9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
> 10. Krim Muka Hazeline Snow

SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI ( KULIT BABI, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL)

> 1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
> 2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ika n buatan Orang Cina
> 3.. Daging Burger Import
> 4.. Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
> 5. Kasut Bola Jenis ' Gold Cup'
> 6. Berus Gigi Jenis ' Reach'
> 7. Mee Kering ( sanggol ) 15.Mee Rebus Tulang&Kiub Perasa Ayam
> 8. Semua sabun mandi yang diimport
> 9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
> 10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
> 11. Have Pearl Cream
> 12. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
> 13. Ubat Kurap buatan Org Cina
> 14.. Beehon Segera Siam
> 16. Sabun Mandi Yang Berminyak

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN ( LEMAK BABI DAN BINATANG TIDAK HALAL )

> 1. Bosset Wine Gum
> 2. Dairy Milk Coklat
> 3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
> 4. Sugus Strawberry
> 5. Passer Doily Mixture
> 6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
> 7. Scothes Vikmin
> 8. Share Extra Atrenght
> 9. Black Current Jelly
> 10. Royal Gulaman & Decart Oranges
> 11. Valvis Gelatin
> 12. Sarung Kapsul Ubat
> 13. Ais Krim dalam bekas plastik
> 14. Gula-gula Fruities
> 15 Cake Mets Vilber Punch
> 16 Coklat Cake
> 17 Tepung Kastard Lady's Choice
> 18 Semua jenis Jelly
> 19 Semua jenis gincu bibir
> 20 Keseluruhan Jenis Sheisedo
> 21 Lady's Choice Jelly

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA

> 1 BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
> 2 PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
> 3 MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
> 4 RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
> 5 SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
> 6 KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
> 7 TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND

Kami dalam keresahan memohon ampun dan maaf terlewat memberutahu perkara di atas. Pastikan Pakaian anda tidak terkena bahan-bahan diatas terutama pakaian sembahyang.

TOLONG CETAK DAN EDARKAN RISALAH INI KPD SEMUA SAUDARA ISLAM KITA.

Confirm - Pringles Potato Chips - tidak HALAL !!

AMARAN OLEH KERAJAAN M'SIA BERHATI-HATI SEBELUM MAKAN!

Ref. Message: Pringles Potato Chips

Looks like you have to find another alternative to munch.
Just to let you and gang know......... I have checked.. It's true that the chips contain Emulsifier.

Dr Safurah Hj Jaafar ;
Principal Assistant Director;
Ministry of Health , Malaysia ;
Tel: 03-2540088

sy hanya menyamapaikanya....saling mengingati sesama muslim..

Wednesday, August 10, 2011

42. Wordless Wednesday


Sunday, August 7, 2011

41."When i get sad, i stop being sad and be awesome instead. True story."

Assalamualaikum~
hari ni dh cukup seminggu kite pose,hehe (^_^)

oh!ckap pasal tajuk kite tu..tu ialah dialog yg diucapkan oleh Barney Stinson's dalam cite 'How I Met Your Mother'..sangat awesome kn?so, pasni kalau saya rase sedih lagi, saye akan ingat kate2 ni, yeahhh!! *semangat*..sebab kate2 tu sangat lah betul kn?daripada kite meratapi sesuatu perkara yang buat kite sedih tu, lebih baik kite buat 'SESUATU'..sesuatu tu, samaada selesaikan perkara tu atau buat sesuatu yang boleh bt kite lupekan kesedihan tu jap..

dalam bulan2 pose ni plak, ape kate kite tukar sket quote tu?hehe..jadi camni...

"When i get HUNGRY, i stop being HUNGRY and be awesome instead. True story."

hehe, ok tak? =p
ok la, babai..be AWESOME owez k? (^_^)

Saturday, June 25, 2011

40. tak de tajuk..

Assalamualaikum~ (^_^)

it's been a while since my last post here,hmmm...because the truth is, i am not a gud writer ..

tapi, sekali sekala, saye suke jugak stalk belog yg saye suke..dan saye jumpe satu enty yg menceritekan kenape kite bt blog, ade macam2 sebab..ade yg nk cr duit, ade yg nk berkongsi ilmu,ade yg nak ekspresikan diri, dan maybe ade yg bt belog untuk membanggakan diri dengan ade yg die ade..

mula2 buat blog ni, saye selalu pikir ;

"ada ke orang baca, ada ke orang mau follow, klu ada orang mau baca akan dihentam ke aku..lagi ramai baca, lagi femes aku"

tapi sebenarnye kalau kita ada sedikit atau semua niat dan fikiran ini kita akan membunuh blog kita sendiri...betul tak?

so, just b ur self k..bye (^_^)

 

Wednesday, May 11, 2011

39. Moral of the story......

Assalamualaikum~ ni saye nk cite pasal ape yg belaku arini..ade dua kejadian yang telah berlaku ye kawang2 sekalian~dan disebalik kejadian itu, ade pengajaran yang saya boleh simpulkan..

kejadian pertama, mase saye nk amik adik saye yang dajah 4 tu balik dari sekolah..saye tunggu die dalam 20 minit lebih2 la, saye tak boleh lame2 sbb saye nk kene masuk opis balik..so, saye pun g la tanye pakgad..dajah 4 ade sekolah petang ke?sebab tgk ramai g budak2 yang tak balik..pakgad tu kate ade, so saye pun tak syak ape2 la, terus balik umah balik, sbb nak amik kucing yang menumpang kat umah kitrong nk letak die kat pasar dekat2 ngan tempat keje..jgn salah paham ye, saye bukan tak suke kucing, cume tak suke kucing tu dh berani kuar masuk umah dan panjat meja mkan, setiap kali bukak pintu belakang die mengiau mintk makan, sket2 boleh la bagi..balik2 umah tu, tgk2 adik saye tu dah ade kat umah, tb2 rase marah sbb saye tunggu die lame dan saye pk die tak balik sebb die nk g sekolah petang..plus, kucing tu ilang!tak dapat dikesan, macam tau2 je orang nk buang dia,huhu..tengah ati bengkak marah kat adik dan kucing tu, mse masuk kete tu saye naikkan volume radio jadi kuat dari biase, saye tekan pun dengan penuh perasaan la, radio tu pulak dah rosak sket, butang die dah termasuk ke dalam sket..akibat dari tindakan yang terlalu mengikut perasaan tu, make dengan tidak sengajanye saye merosakkan radio tersebut~huhu..tak boleh nk slowkan balik!!huhu..kuat gile kot, dah macam disko dlam kete tu, nk tutup or nk tukar radio lain pun tak bole, kalu tak boleh tukar radio IKIM ke, KLASIK.FM ke, tenang la sket..tapi radio tu mcm hang, x boleh nk tekan ape..so saye dengan hati yang masih membara plus radio yang membingitkan telinga tetap meneruskan perjalanan ke opis, huhu..TENSION KOOOOOTTTTTT~~~!!!! (T_T)

kejadian ke dua pulak, pasal perbualan saye dengan kakak saye..die gatal2 idung dan berair..so saye kate la tu resdung, pastu die berkeras mengatakan tu adalah alahan, berpunca dari bulu kucing..die macam tak puas ati saye cakap tu resdung pastu die mintak saye bg makne saintifik dari segi perubatan ape tu resdung..tb2, saye rase geram, saye balas balik suh die bagi maksud resdung dalam istilah kejuruteraan..tak masuk akal kan?saye pun tak tau cne boleh terkeluar ayat tu..tapi siyesly saye geram!!sebelum tu pun ade satu kejadian lagi, die nk goreng telur pastu saye tanye elok2..''dah basuh ke telur tu?''..pastu die jawab '' aku tau la, aku kan doctor, belajo jugak pasal hygiene ni''..ayat tu pun membuatkan saye geram, kenape?sebab bunyinye macam berlagak sebb die tu doktor, begitu juge pasal kes resdung tu...lepas tu saye pun google pasal resdung tu, dan terbukti resdung adalah alahan ok~!!! dan bulu kucing mmg boleh menyebabkan alahan tu!!

so, MORAL OF THE STORY~~~

1. Jgan cepat marah, cube bersabar nescaye sumenye akan baik2 je, ati pun akan tenang..jgan jadi cam saye td, dh la tgh tension dah, di sebbkan oleh saye tak sabar, radio tu rosak dan menambahkan lagi ketensenan yang ade..so, SABAR~~~

2. Kadang2 kite perlu juge pertimbangkan pendapat orang, jagn pk kite je yang betul..walaupun kite mmg hebat, tapi ingat lah ade yang lagi hebat..ALLAH!

3. Sayangi binatang, walaupun kucing tu agak menyusahkan..tapi masih ade kepentingannye untuk menangkap tikus2 yang bermaharajalela dalam umah ni..

abis cite~~papai~ (^__^)V

Thursday, May 5, 2011

38. Menghukum pada yang zahir..

Assalamualaikum~ (^_______^)V

petame2 nye saye mintak maap ye sbb dah lame tak update (mcm la rmai orang nk bace entry kat sini), agak bz dengan final exam dan sekarang ni tengah praktikal pulak, huhu..

ok, kite kembali kepada tajuk asal kite ye~ 'MENGHUKUM PADA YANG ZAHIR'..itu sememangnye fitrah manusiakan?ape yang kite nampak depan mate so kite akan buat kesimpulan sendiri tanpa mengetahui kebenaran atau keadaan sebenarnye..mungkin ape yang kite simpulkan itu betul, mungkin juge tidak..kalau betul,tak de masalah la, tapi kalau tak betul boleh menimbulkan banyak perkara yang tak baik contohnya fitnah, buruk sangka, perasaan benci membenci dan banyak lagi..

sebagai contoh, meh tengok gambo yang tak bape nk menjadi ni, huuuuu~


ape korang akan pikir bile tengok pompuan dua orang dalam gambr ni?sorang berpakaian seksi dan menjolok mate, sorang lagi pakai sopan dan menutup aurat?mesti korang akan kate pmpuan yang pkai seksi tu sorang yang tak bape baik, sosial..saya tak kate kat orang lain, saya sendiri bile tgk pompuan cantik, seksi, mekap tebal..terlintas kat pikiran saye, die ni solat ke tak?dengan mekap 3 incinye..kan dah timbul perasaan bersangka buruk kat situ, huhu..tapi adekah itu salah saye?salah die ke yang berpakaian sebegitu rupe??disinilah kite patut berfikir dengan waras, cube bersangka baik...die datang bulan kot~~~plus,die berpakaian sebegitu rupe mungkin ade tujuannya,mungkin die jadi begitu kerana desakan hidup dan dengan berpakaian begitu die boleh mencari sesuap nasi..ini cume contoh je, banyak lagi contoh lain ye~

untuk gambr pompuan yang manis berbaju kurung tu pulak mesti korang pikir pompuan ni baik, ayu, lemah lembut dan sebagainya kn?tapi yang tau siapa die yang sebenarnya hanya Tuhan saja yang tau, huhu..maybe didepan kite die baik, tapi dibelakang?ingat satu perkara, manusia ini tidak sempurna, hari ini die boleh dipuji2 kerana kebaikan yang die lakukan, tapi esok lusa sape tau die dipersalahkan hanya kerana satu kesalahan yang kecik??kerana mungkin dimata orang lain itu salah, tapi bukan dimata sipelakunya..dari situlah timbulnya hukum menghukum dan menjatuhkan tuduhan pada die, sekali lagi, salah sape tu ye??hmmm..

kesimpulanya, jgn la kite cepat menjatuhkan sesuatu hukuman atau tuduhan kat sape2 tanpa mengetahui perkara sebenar, sentiase la bersangka baik k??

p/s : don't judge a book by its cover k?peace no war (^_^)\m/


Friday, April 22, 2011

37. Nasihat seorang kawan..

'' Ketika wajah ini penat memikirkan dunia, maka berwuduklah..
ketika tangan ini letih mengapai cita2, maka berdoalah..
ketika bahu tak kuasa memikul amanah, maka sujudlah..
ikhlaskan semua dan dekatkan lah diri kepada ALLAH S.W.T..
agar tunduk disaat yang lain angkuh..
agar teguh disaat yang lain runtuh..
agar tegar disaat yang lain terlempar..''
p/s : terime kasih KAWAN =')

36. A reminder for myself..

not everyone will see things the way you do...

so DEAL WITH IT!!

Friday, April 1, 2011

35. 1 April..

Assalamualaikum~~

sebagaimane yang kite sume tahu..1 April adalah hari dimana orang mengenakan orang lain..macam dalam rancangan ''WAKENABEB'' atau ''BANG BANG BOM'' tu la..pelik kan manusia ni? mencari keseronokan dengan mempermainkan perasaan orang..x patut2~ *geleng2 pale*

TAPI...saye tak berniat pun nk mempermainkan atau memperbodohkan orang disekeliling saye pada hari ini dengan senyuman palsu saye, berpura2 gembira..bukan salah tarikh ini, tapi ape yang berlaku pada tarikh ni..dalam hati saye hanya TUHAN saja yang tahu..sedangkan saya sendiri tidak tahu ape sebenarnye perasaan saye..pelik kn?

TAPI...saya akan terus berpura2 dengan senyuman ini, sebab bila saye tak senyum orang akan bertanye KENAPE?dan jawapannye ialah..kite kembali kepada fitrah manusia yang TIDAK SEMPURNA...

p/s: saye minta maaf,kerana saye TAK SEMPURNA~

Sunday, March 20, 2011

34. BEN ASHAARI : TERIMA KASIH IBU!

Assalamualikum dan celamat malam~

BANNER BEN ASHAARI

Kenangan bersame mak yang tak dapat dilupakan kebanyakannye kat hospital, sebab mak sakit~inagt lagi mase saye dajah 6, mak kne bedah mate, sebab ade pendarahan dalam mate kesan dari rawatan penyakit mak tu..tiap2 ari pas blik sekolah, g lawat mak kat hospital, ade sekali tu saye teman mak tido kat hospital, saye tido atas kusi malas je, sangat tak selesa, tapi demi mak xpelah~dan saye inagt lagi, doc yang rawat mak tu pesan suh jage mate leklok..dan sekarang dalam ramai2 adik beradik, saye sorang je yang pkai spek~pfffff~~~ =_=''

pastu mase mak sakit dan tengah buat rawatan kemoterapi kat hospital kubang kerian, kelantan..mase mak masuk hospital tu, saye tengah belajar, pastu time cuti saye tumpang kawan yang duk kelantan balik..rawatan tu memang kene buat kat kelantan,kat ganu takde..mase saye duduk kat hospital teman mak tu, baru lah dapat sembang lame ngan mak..saye cite pasal abg angkat saye mase tu,mak pun bagi nasihat la, macam2 lagi la kitorang sembang~teman mak g bilik rawatan~bekenalan ngan nurse2 n peaskit lain kat situ~dan banyak lagi~~~ =')....saye kat sane dalam 2 ari je, pastu ayah datang dari ganu, so saye pun balik ngan ayah la..

ade satu lagi kenangan kat hospital iaitu mase mak nak bersalin adik yang no 7,saye tingkatan 1 or 2 camtu la kot, mase tu bulan pose, lepas sahur kebetulan saye tak tido lagi mak mengadu sakit perut~so saye la yang teman mak g hospital..lame sangat tunggu mak nak bersalin, semestinye yang boleh msuk dalam tu, suami je la..tapi ayah tak masuk pun,mse tu nurse tak bagi masuk, bukan tak nk msuk.. sebab lame sangat nk tunggu tu, so ayah balik dlu, tak lame pastu, nurse panggil la..and quest what?mak telah selamat melahirkan adik lelaki pertama saye, sebab sebelum ni sume pompuan..mse tu adik saye dah biru dah sebab sejuk..perasaan?sangat gembira! terus saye berlari cari telofon awan kol ayah saye~ =')


dulu, saye anggap tu kenangan biase je, tapi sekarang bile mak dah takde, saye harap sangat mase boleh diputar kembali..T.T

Soalan ke-2,antara ibu dan ayah , siapakah yang saye lebihkan..dua2 pun same, orang yang paling penting dalam idup saye, tanpa meraka, takdela kite kat dunia ni, kn?

Soalan ke-3 plak,apakah sanggup tinggalkan ibu atau ayah di rumah orang tua ?mesti la tak~

Dan yang akhir sekali,pendapat  mengenai anak anak yang sanggup bercakaran merebut harta pusaka orang tua mereka..tak patuuuuut~ *geleng2 pale*

 p/s:saye sangat merindui arwah mak saye sekarang..Ya Allah~kau tempatkanlah die dikalangan orang yang beriman..AMIN~~ T.T

34. WHAT THE..................................................

sambungan dari tajuk diatas...........................................HELL??????

p/s: huh!saye sedang marah sekarang ini..SEKIAN!

Saturday, March 19, 2011

33. Duhai SARA ERYNA ku sayang..

Amaran! ini adalah monolog dalaman saye ye~ (^_^)V

Duhai SARA ERYNA ku sayang~~

Jangan MALAS STADI..
esok ade TEST yang menanti..
Jangan MAIN game ANGRY BIRD tu lagi..
nota depan mate kamu tu dari tadi MENANTI..


ok dah, SARA ERYNA nk g stadi dulu~papai!

p/s: Go SARA Go!!!!! \(^0^)/

32. Solat Sunat Istikharah dalam Kehidupan

Assalamualaikum~
Umum selalu mengaitkan Solat Sunat Istikharah dalam pemilihan teman hidup ataupun jodoh. Tahukah kita bahawa Solat Sunat Istikharah ini bukan hanya tertumpu untuk membuat pilihan teman hidup. Sebaliknya, jika kita berada dalam keraguan untuk membuat sebarang keputusan.. jika kita memerlukan petunjuk dalam membuat sesuatu perkara.. mohonlah kepada yang Maha Berkuasa. Sebagai contoh:

Situasi 1: Sakinnah keliru sama ada ingin melanjutkan pengajian ke peringkat diploma atau ke matrik.

Situasi 2: Salleh baru bekerja dan berhasrat membeli kereta. Namun Salleh keliru untuk memilih kereta mana mengikut kemampuannya.

Setiasi 3: Dianah akan menjalani latihan industri dan diterima oleh dua syarikat yang berbeza. Dianah keliru untuk memilih salah satu tempat yang akan dia jalani latihan industri nanti.

Situasi 4: Fahmi berhasrat untuk mendirikan rumah tangga. Namun dia keliru untuk memilih antara dua gadis iaitu pilihan hatinya atau pilihan ibubapa.

SOLAT SUNAT DUA RAKAAT YANG BANYAK MANFAAT

Lafaz niatnya:

أصَلِّي سُنَّةَ الإِسْتِخَارَةِ رَكَعَتَيْنِ لِلهِ تَعالىَ

" Sahaja aku solat sunat istikharah dua rakaat kerana Allah Taala "

Rakaat Pertama -

1- Surah al-Fatihah
2- Surah al-Kafirun

Rakaat Kedua -

1- Surah al-Fatihah
2- Surah al-Ikhlas

Selepas memberi salam, bacalah doa di bawah ini..

“Ya Allah, aku memohon petunjuk memilih yang baik dalam pengetahuanMu, aku mohon ditakdirkan yang baik dengan kudratMu, aku mengharapkan kurniaMu yang besar. Engkau Maha Kuasa dan aku adalah hambaMu yang dhaif. Engkau Maha Tahu dan aku adalah hambaMu yang jahil. Engkau Maha Mengetahui semua yang ghaib dan yang tersembunyi.
Ya Allah, jika hal ini (**sebutkan..**) dalam pengetahuanMu adalah baik bagiku, baik pada agamaku, baik pada kehidupanku sekarang dan masa datang, takdirkanlah dan mudahkanlah bagiku kemudian berilah aku berkah daripadanya.

Tetapi jika dalam ilmuMu hal ini (**sebutkan..**) akan membawa bencana bagiku dan bagi agamaku, membawa akibat dalam kehidupanku baik yang sekarang ataupun pada masa akan datang, jauhkanlah ia daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya. Semoga Engkau takdirkan aku pada yang baik, sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas setiap sesuatu.”


PENUTUP

Mahfum Hadis: Dari Jabir bin Abdillah ra., berkata: “Nabi pernah mengajarkan kepada kami Istikharah dalam berbagai urusan, seperti mengajarkan sebuah surah dalam Al Quran. Kalau seseorang dari kamu menghendaki sesuatu, maka hendaklah ia solat dua rakaat, kemudian berdoa istikharah..

Ikhlaskan hati dalam melakukan ibadat kerana ALLAH. Seeloknya solat ini dilakukan sebelum tidur di malam hari kerana suasana yang sunyi dan hati yang ikhlas menghadap NYA akan menghasilkan rasa khusyuk menunaikan solat sunat ini.Tidur dalam keadaan berwuduk adalah sangat digalakkan.

Selepas menunaikan solat sunat ini, yakinlah dengan keputasan yang dibuat. Bertawakkal kepada Allah. Sesungguh Nya, hanya DIA mengetahui segala yang terbaik untuk hamba-hamba Nya..

#Harapan saya, perkongsian ini berguna untuk kita semua..#

till then..papai~ (^_^)V

Wednesday, March 16, 2011

31. SEGMEN BLOGGER : LELAKI vs PEREMPUAN (FIZIKAL)

Assalamualaikum~

Wah!tajuk segmen yang agak 'panas' ni encik ben, hehe =p~
kalu kawang2 nk tau lebih kelik SINI ek (^_^)V~

macam biase nk join segmen en ben mesti ade..

1. Banner ni ---> 

image 


2. Tajuk, mcm kat atas tuuuuu~ 

3. Jawab soalan ni----->

# Anda pernah jatuh cinta ? Apakah yang membuatkan anda jatuh cinta ? Kerana fizikal atau keperibadiannya ? 
= Semestinye YES!saye tak banyak kisah cinta, tapi yang setakat ni boleh dikatekan saye kisah cinta saya bermula di alam maya seperti hp dan laman sosial..dan semestinye saye tak nampak fizikal si die, tapi yang membuatkan saye tertarik kepada die kerana die adalah die ^^,
  

#Apakah anda jenis mengutamakan fizikal dalam memilih pasangan hidup ? Kenapa ?
= TIDAK ! kerana saye pernah memilih orang yang macam belon tapi bagi saye mase tu die sangat COMEL!haha =P~


#Bahagian fizikal manakah yang membuatkan anda tertarik ? Kenapa ?
=MATA~ kerana mata boleh menceritakan segalanye tanpa perlu berbicara~cewah!haha.. 


#Pendapat anda jika pasangan yang dah berkahwin mengatakan 'berisi tandanya bahagia' .. Apakah anda setuju ? 
= Maybe yes~ maybe no~ sebab bahagia itu subjektif..kn? 

#Setujukah , lelaki kacak biasa kaki perempuan dan perempuan cantik pula materialistik ? Jelaskan pilihan jawapan anda .. 
= Tak setuju same sekali..sebab 'RAMBUT SAME HITAM, TAPI HATI LAIN2'

     
#Beri contoh LELAKI IDAMAN ( bagi perempuan ) dan PEREMPUAN IDAMAN ( bagi lelaki ) ... Sila jelaskan pilihan anda .. kenapa anda pilih 'si dia '  .. 
= Lelaki idaman saya adalah lelaki yang sayang saye dan boleh menjaga saya nnt ^^, 

     
#Apakah anda berpuashati dengan fizikal pasangan anda sekarang ? 
= Ok je~ =)

     
#Apakah anda berpuashati dengan fizikal anda sendiri ? 
= Saye nk gemuk sikiiiiiiiiiiiiiiiiiit je~ eheeee =p 

     
#Perlukah seseorang wanita / lelaki itu menjaga tubuh badan kerana kehendak pasangannya ? 
= Terimelah mereka sedaanye k~ 


#Zaman sekarang ini , terlalu banyak produk menguruskan badan ... Apakah anda rasa ianya benar benar mujarab ? Ada bukti ? heheh.. 
= Walau semahal mne pun produk tu, kalu disiplin diri tak de, x de gune gak..plus, kalu dh genetik tu mcm tu, buat la cne pun..bulat tetap bulat,papan tetap papan tau..saye cakap berdasarkan pengalaman diri sendiri gak, huhu~ T_T

bercakap pasal fizikal ni saye teringat satu video ni..LAYANNNN~~~~

--> BUKAN SEMUA CANTIK SUBJEKTIF

till then..papai~ (^_^)V

p/s : ape yang penting?kerjaaaasamee~