Monday, August 13, 2012

Been there, done that - Thailand! (^_^)V

Assalamualaikum~

sawadikap~hehe..

arini tibe2 rase nak menulis pasal percutian saye kat Thailand aritu, kononnye cuti2 lepas abih belajo la kan,hehe..



haaa~yang warne maroh tu tempat yg saye pegi aritu, Hatyai, Krabi dan Phuket..dimana percutian ni memakan mase dalam 2 minggu gak la..

overall, thailand is osem!hehe..tapi walaumacammane osem pun, ade gak mase2 bile berdepan ngan situasi tertentu akan terase macam, ''cepat la nk balik malaysia~~~~", hehe..betul wa cakap luuuu~dah name tanah tumpah darah kan? 

untuk pengetahuan korang atau untuk sape2 yang merancang nk g cuti2 thailand tu, ade beberape perkare yang korang kne tau la pasal thailand ni, ade yang baik, ade gak yang saye tak suke, atas diri masing2 la kan, biase la tu.....


antara perkara tu ialah.......................


1) Orang thailand sangat la ramah lagi mesra, bile jumpe diorng akan sebut 'sawadikap~'

2) Kat sane mne2 korng pegi korang akan jumpe tuktuk, iaitu adik beradik teksi la kalu kat malaysia ni kot? 

3) Ha, mase kat sne sejam lambat dari kite kat malaysia ni tau~~

4) Diorng punye rancangan tv kebanyakannye dalam bahase thai, kalu cite omputih tu pun diorng akan alih suara jadi bahase thai,even cite katun sekali pun,huh!pening pale aku tgk~

5) Ramai gak la orang ckp nk cari mkanan halal tak susah kat thailand, sebab ade yang beragama islam gak kat sane..tapi bagi saye, agak susah sebenarnye..sebab islam cume minority je kat sne, so kalu nk cr makanan halal tu bole dibilang dengan jari je..dan memang kene pandai cari dan kene berhati2 tau~

6) Orang kate barang2 kat sane murah, emmm..bole la, kalu baju2 memang murah la, tapi kalu makanan memang mahal! kebanyakan makanan diorng jual RM2, 20 baht la..

7) Agak susah la nk berkomunikasi sebab tak ramai yang bole ckap melayu, apatah lagi nk cakap omputih..kalu ade yang bole speaking pun, bagi saye agak susah otak nk proses ayat omputih diorang, huhu..

8) ape2 korang nk buat/pegi/beli korang kne pandai tawar harga..tawar selagi boleh tawar ok?

9) Kalu korang nk beli pakej aktiviti atau tiket bus ke, jangan beli ngan agen2 yang tegur korang kat tepi2 jalan tu, mahal! percayelah!! baik korang survey dulu n bandingkan harga, tapi kalu korang jenis yang tak kisah pasal harga, asalkan dapat n setel, suke ati la kn..

10) lain2~ 

kalu rajin, saye akan review lagi spesifik tentang ape yg korang kene tau pasal tempat2 yang saye pegi ni ek~~hehe ^_^V

mase cuti2 tu, saye ade satu masalah, hehe..iaitu masalah pertukaran matawang, siyesly pening,huhu..contoh la kn, duit malaysia rm10 same dengan 100 baht..pastu macam dah set dalam pale ni, ape2 harga pun tolak je 0 kat belakang tu kalu nk banding harga kat malaysia la kan..tapi, yang jadi masalahnye ialah bile time nk bayar tu, sebab dah set camtu dalam pale kan..kalu brng tu harga 200 baht, slalu je bagi duit 20 baht, sbb pk dalam pale kalu kat malaysia tu 200 baht=20 hinggit~~huuu..

satu lagi masalahnye ialah kejutan cuace (kot?), hehe..sebab, selame 2 minggu cuti tu, 2 minggu tu la saye tak bape sihat, mse tu la die nk batuk, selseme, sakit perut, angin, tak pasal2 bajet lari beli ubat je kejenye, huhu...

antara 3 tempat tu, saye paling suke krabi dan paling tak suke phuket, sebabnye?nanti saye cite ek pasal hatyai, krabi n phuket tu ek?hehe..

all my love, Sara Eryna (^_^) <3

2 comments:

Cikgu Fikri said...

wah.. bestnya g thailand..
tak prnah g lagi...
huhhuhu :)

anak pak ahmad said...

pergila~pergila~pergila~~~hehehe..

Post a Comment